image_pdfOpen in PDFimage_printPrint dit blog

Bij alle websites en webshops die Jan Bakker WebTeksten (hierna: JBWT) in het verleden heeft ontwikkeld of ingericht, is gebruikgemaakt van WordPress. Eind november 2018 wordt een totaal herziene versie van deze software gelanceerd, waarbij de Gutenberg-editor de belangrijkste nieuwigheid vormt.

Update 08-12-2018: alle door JBWT onderhouden websites zijn op 7 december 2018 met succes geüpdatet.

Update 04-12-2018: de nieuwe editor (WordPress 5.0) wordt op 6 december 2018 gelanceerd.

Update 27-11-2018: WordPress heeft bekendgemaakt dat er meer tijd nodig is om het nieuwe systeem met de naam Gutenberg (WordPress 5.0) te testen. Zoals het er nu naar uitziet vindt de grote update niet meer in november plaats.

Vanwaar de naam Gutenberg? Daar is een logische verklaring voor: Johannes Gutenberg geldt alom als de uitvinder van de boekdrukkunst. Dit Duitse genie publiceerde in 1455 zijn imposante Gutenbergbijbel. Dat had hij slim bekeken, want wat voorheen niet ging en nu wel, was dat zijn werk in hogere aantallen en op grotere schaal verspreid kon worden.

Gutenbergbijbel (afbeelding © Tony Sumec)

In technische zin doet WordPress ongeveer hetzelfde als wat Gutenberg in 1455 voor elkaar heeft gekregen, met dit verschil dat WordPress de teksten op digitale wijze verwerkt. Deze gratis software zorgt er immers voor dat iedereen zijn of haar teksten (pagina’s en blogs) op een eenvoudige manier wereldwijd via het internet kan publiceren en dus verspreiden. De manier waarop WordPress het samenstellen van digitale teksten organiseert, is echter geleidelijk aan sterk verouderd geraakt.

In feite staat het schrijven van een blog in WordPress gelijk aan het werken aan een Word-document, met andere woorden, er wordt één lange, onoverzichtelijke tekst geproduceerd. Dat heeft ertoe geleid dat met name op de commerciële markt tal van systemen zijn ontwikkeld die de zinnen en illustraties van een WordPress-tekst in makkelijk hanteerbare blokken rangschikken. Op enkele uitzonderingen na heeft JBWT altijd gebruikgemaakt van deze zogenaamde premium thema’s en/of plugins.

Classic Editor

Zoals het er nu uitziet, zal WordPress een update uitvoeren waarbij de nieuwe, nog steeds gratis, blok-editor wordt geïntroduceerd. Op websites die al over een premium of gratis blok-editor beschikken, zal de nieuwe software zeer waarschijnlijk naadloos aansluiten.

Een verwacht nadeel is daarentegen dat mogelijk niet alle plugins of sub-programmaatjes de nieuwe editor zullen ondersteunen. Daarom heeft JBWT inmiddels op alle gehoste en te onderhouden websites een plugin (Classic Editor) geïnstalleerd, die de wisselwerking tussen de oude en nieuwe editor moet gaan reguleren. Treft de nieuwe editor plugins of modules aan die niet compatibel zijn, dan blijft door Classic Editor automatisch de oude editor actief. Het is daarbij te allen tijde mogelijk om handmatig tussen de oude en de nieuwe editor te schakelen.

Back-up

Relaties van JBWT hoeven niet bang te zijn dat hun website door de nieuwe WordPress-update zal worden ontregeld. Als de update eenmaal een feit is, zal JBWT de opmaak van de pagina’s en het functioneren van de betrokken plugins op elke website nadrukkelijk controleren en eventueel bijstellen.

Mochten er toch problemen ontstaan die alleen door WordPress-ontwikkelaars kunnen worden opgelost, dan zal er altijd een back-up van vlak vóór de update teruggezet kunnen worden.

 

 


Copyright: U mag dit blog geheel of gedeeltelijk overnemen voor eigen gebruik. Wilt u (de strekking van) de tekst publiceren in een blog, artikel, boek of een ander medium? Ook dat mag, onder de voorwaarde dat u als bron “janbakkerwebteksten.nl” vermeldt.

 

image_pdfOpen in PDFimage_printPrint dit blog