Eerder toonde ik aan dat de wandklok op “De Aardappeleters” (1885) van Vincent van Gogh een geheime code bevat. Althans, als de naam van Vincent over de wijzerplaat van de klok wordt uitgeschreven. Lees het betreffende artikel hier. Zodoende ontstonden bijvoorbeeld aanwijzingen naar het bijbelse Gog en het Franse departement Oise. Maar er is meer. Dezelfde wijzerplaat bevat een link met de 17de eeuwse VOC in twee landen: India en Nederlands-Indië.
Op het schilderij (boven) zie je binnen de door mij aangebrachte ovaal de wandklok waar het om gaat. Vincent schilderde de klok in een merkwaardig perspectief. Het is net alsof de klok alleen is bedoeld voor de toeschouwer. De mensen die zich rond de tafel bevinden hebben er eigenlijk nauwelijks een goed zicht op. Voor de goede orde beeld ik de wijzerplaat met de uitgeschreven naam Vincent van Gogh hieronder nogmaals af:
Ik heb de wijzerplaat zwart-wit gemaakt en uitvergroot op basis van een hoge-resolutie-afbeelding (bron: Wikimedia Commons) van het schilderij.
Opnieuw: Eeuwig Edict
Voordat ik nu verderga, is het belangrijk om de actuele tijd op de klok nader te beschouwen. Zoals ik al aangaf in mijn eerdere artikel over dit onderwerp, wijst de klok het tijdstip van 7 uur aan. Je ziet dat de grote wijzer op de 12 staat. De kleine wijzer vind je ongeveer op de 7, maar beslist niet op de 6 of de 8. Dat is een duidelijke verwijzing naar het Eeuwig Edict, dat op de datum 12-7 (12 juli) 1611 is afgekondigd! Verderop in dit artikel blijkt hoe Vincent via het Edict zijn code toepaste.
VOC
Het is niet zo heel moeilijk om de in de inleiding aangekondigde link naar de VOC te vinden:
De afkorting VOC van de Vereenigde Oostindische Compagnie is te vinden door de oranje lijnen te volgen van de “V” naar de “O” en vervolgens naar de “C“.
Daarna ligt het voor de hand om de lijn door te trekken naar de “N” en de “I“, om zodoende de afkorting van Nederlands-Indië te vinden. Dat heeft er zéker mee te maken, al is dat hier even niet van toepassing. De letter “N” is een raadseltje op zich. In het alfabet bevindt zich de “N” op de 14de plaats. En 14 kun je zien als 13 + 1, exact de plaats waar de kleine wijzer staat als het 13 uur is, ofwel 1 uur in de middag.
India
Dit gegeven, 13 uur = 1 uur, gebruikte Vincent als code in het Eeuwig Edict. De verwijzing hiernaar vind je via de 2x 5 minuten die de bovenste oranje lijn op de wijzerplaat bestrijkt:
Omdat de 5de letter van het alfabet de letter E is, staat 5 5 (= de 10 minuten tussen VI en C) voor E E, ofwel de beginletters van het Eeuwig Edict.
Wat Vincent hiermee bedoelde, wordt duidelijk als de 13 en 1 op het Eeuwig Edict worden afgezet als
wet 13, woord 1 = Indyen
Het gaat hier dus niet om Nederlands-Indië, maar om “Indyen”. In moderne spelling zou dat natuurlijk “Indien” zijn (met de betekenis “als”). Maar “Indië” (India) werd vroeger, met name in Zuid-Nederland, aangeduid als “de Indiën“. Hiermee is dus een duidelijke verwijzing gevonden naar India. Op onderstaande afbeelding zie je dat de door mij aangebrachte oranje lijnen op de wijzerplaat min of meer overeenkomen met de vorm van het land India.
VOC en katoen
Maar was de VOC werkelijk actief in India? Jazeker! Aan het begin van de 17de eeuw deden Nederlandse schepen van de VOC de zuidoostkust van India aan. Dat was de Coromandelkust, waarlangs talloze handelsposten werden geïnstalleerd. Er viel daar veel van waarde te verhandelen. Met name ivoor, wierook, parels, edelstenen, maar ook katoenen stoffen (sitsen) werden vandaar naar Europa verscheept. Daar was uiteraard grote belangstelling voor dit soort luxueuze goederen.
Nederlands-Indië
Maar de export vanuit India ging niet alleen naar Europa. Vooral katoenen stoffen werden naar Nederlands-Indië verscheept, waar ze werden geruild voor specerijen.
De code van Vincent met betrekking tot de klok op “De aardappeleters” is nu helemaal duidelijk. De wijzerplaat geeft de afkorting VOC weer. De letters “N” en “I” vormen in eerste instantie het voorzetsel “in”. Via het Eeuwig Edict en 13-1 wordt het dan “in Indië“. Vanwege de link met het Eeuwig Edict (Kasteel Geldrop) en het Indonesische woord “toean” (zie mijn artikel daarover) is er toch een verband met “N” en “I” als de afkorting van Nederlands-Indië.
Reageren op dit artikel? Dat kan niet in het openbaar. Wel is het mogelijk om rechtstreeks naar de schrijver (Jan Bakker) te reageren. Gebruik hiervoor het formulier op de contactpagina.
Deze CC-BY-SA-licentie staat hergebruikers toe het materiaal in het openbaar te kopiëren, distribueren en weer te geven of uit te voeren. Dit geldt zolang je de auteur of de houder van het auteursrecht (aangegeven in de titel van dit artikel) vermeldt. Je mag het materiaal voor commercieel gebruik toepassen. Ook mag je het aanpassen, bijvoorbeeld voor vertalingen. Voor gewijzigd materiaal geldt dezelfde licentie.