De muurankers op de zuidgevel van Kasteel Geldrop verwijzen naar het Eeuwig Edict van 1611. Vincent van Gogh paste een op dit Edict gebaseerde code toe in sommige schilderijen en tekeningen.
Een verwijzing naar het Eeuwig Edict van 1611 zorgde voor een opleving van de oude Bredase connectie tussen de families Van Gogh en Hoevenaar. In 1882 werd dominee Van Gogh (de vader van Vincent van Gogh) aangesteld tot predikant in het nabijgelegen Nuenen. Omdat vader Van Gogh ook in Geldrop moest preken, had kasteelheer Hoevenaar bij zijn aanstelling een vinger in de pap. De betreffende protestantse kerk stond destijds immers op het kasteelterrein.
Oom Cor
De zuidpui van Kasteel Geldrop bevat een verwijzing naar het Eeuwig Edict van 1611. Uit correspondentie tussen Vincent en zijn broer Theo blijkt dat beiden op hetzelfde moment een bezoek aan dit kasteel hebben gebracht. Beide broers waren mede via hun oom Cor op de hoogte van het bestaan van het Eeuwig Edict. In meerdere schilderijen en tekeningen paste Vincent een op het Edict gebaseerde code toe.
Museum
Dit gebeurde vooral met betrekking tot de werken die de familie Van Gogh later zelf wilde behouden en die daarom niet te koop werden aangeboden aan kunsthandelaren. Uiteindelijk zou de hele verzameling (gecodeerde) schilderijen, tekeningen en brieven voor 15 miljoen gulden overgaan naar de Staat der Nederlanden. De familie had daarbij wel een voorwaarde: de collectie moest worden tentoongesteld in een museum dat alleen Vincent van Gogh aanging. Dat werd het Van Gogh Museum in Amsterdam, dat in 1973 openging voor het publiek.
De zogenaamde Edict-code van Vincent raakte daarna al dan niet bewust in de vergetelheid.