Sinds 2011 leidt Jan Bakker zijn bedrijf in Geldrop. Vroeger heette het anders maar sinds 2016 hanteert Jan de naam Jan Bakker WebTeksten. Aanvankelijk was de hoofdactiviteit van de eenmanszaak het hosten en bouwen van websites. Door de jaren heen is de focus verschoven naar historisch onderzoek en naar het schrijven over en publiceren van de resultaten daarvan. Anno 2025 stelt Jan Bakker deze resultaten via zijn website deels tegen betaling beschikbaar aan het lezerspubliek. Maar zit dat publiek daar wel op te wachten? En om welk soort onderzoek gaat het eigenlijk? Wat kunnen we verwachten als oplossing van de raadsels die Jan veronderstelt dat ze er zijn?
Een interview met Jan Bakker, 25 maart 2025
Een kleine kamer met een bureau en een aantal kasten daaromheen. Jan Bakker oogt ontspannen en zit in de startblokken om uitgebreid in te gaan op de vragen die hem gesteld gaan worden.
Kun je iets vertellen over jezelf?
Over mij persoonlijk wil ik het kort houden. Op mijn website staat een “over mij” in het menu. Daar vind je de nodige informatie over mijn persoon. Maar goed, om je vraag kort samengevat te beantwoorden, ik ben 73 jaar, gepensioneerd, maar nog volop actief, voornamelijk ’s morgens achter de computer. Ik ben een amateur-archeoloog, bureau-onderzoeker en schrijver in hart en nieren. Vroeger was ik vaak in verenigingen actief. Zo ben ik halverwege de 70-er jaren van de vorige eeuw een tijdlang voorzitter geweest van de afdeling Naarden van de NJBG, de Nederlandse Jeugdbond voor Geschiedenis. In de 90-er jaren was ik een jaar of acht voorzitter van de afdeling Flevoland van de Nederlandse archeologievereniging AWN. Daarnaast oefende ik in die periode in het landelijke hoofdbestuur van deze vereniging de functies van secretaris en penningmeester uit. Vanaf deze eeuw ben ik niet langer actief in het veld of in verenigingen en beperk ik mij tot het lezen over archeologie.
Op je website staan voornamelijk resultaten van onderzoek naar schilderijen. Hoe ben je vanuit de archeologie daarbij terechtgekomen?
Er is wat dat betreft geen relatie met de archeologie, behalve natuurlijk waar het mijn speurzin naar historisch onderzoek aangaat. In feite is mijn belangstelling voor oude schilderijen ontstaan na het lezen van een artikel in De Telegraaf, in het jaar 1996. Dat ging over het boek “De Tombe van God” van Andrews en Schellenberger. Kort gezegd zochten deze schrijvers naar het begraven lichaam van Jezus. Dat zou zijn verborgen in de buurt van het Zuid-Franse bergdorpje Rennes-le-Château. Jammer genoeg konden zij hun gelijk niet aantonen en kregen zij bovendien bakken met kritiek over zich heen. Dat had vooral te maken met een bepaalde saai beschreven kantelbeweging van de hoek van bepaalde schilderijen. Met name op dat van “Et in Arcadia Ego” uit 1637 van Nicolas Poussin. Waar andere onderzoekers al snel afhaakten, is mijn interesse voor symboliek in oude schilderkunst met dat werk pas echt begonnen.
Dat begrijp ik niet. Op basis waarvan haakten ze dan af? Je bent onderzoeker of je bent dat niet.
Een terechte vraag. Men snapte de geometrie, of meetkunde zo je wilt, van Andrews en Schellenberger niet. Nu kan ik mij daar wel iets bij voorstellen, omdat ik tegenwoordig precies weet hoe de vork in de steel zit. Als je niet over alle aanwijzingen beschikt en je geen gewaagde verbanden durft te leggen, kom je niet verder en verlies je op den duur de moed.
Dat doe jij niet, hè?
Beslist niet. Vanaf het begin dat ik mij met deze materie en met Rennes-le-Château ben gaan bezighouden, heb ik geloofd dat er een connectie met Nederland bestond. Waarop ik dat precies baseer weet ik eigenlijk niet, dat is een gevoel. Maar het geloof daarin laat me niet los, dat heb ik nog steeds. Niet voor niets open ik de homepage van mijn website met de zin “Indien gij maar blijft in het geloof” uit het bijbelboek Kolossenzen 1:23. Uiteindelijk brengt precies dat geloof mij steeds dichter bij de waarheid.
“In het algemeen komt het erop neer dat er een wereldwijd internationaal pakket Frans/Engelse raadsels bestaat. Die raadsels kunnen allemaal worden opgelost met behulp van de Nederlandse taal.”
Waaruit bestaat die waarheid dan?
Dat ga ik hier niet uitleggen. Je komt vanzelf in de goede richting als je alle, met nadruk op alle, artikelen op mijn websites leest. Iedere maand worden er aanvullingen geplaatst, nieuwe onthullende artikelen dus. De onderzoekende lezer zal al snel een patroon daarin ontdekken, van iets breeds naar een steeds duidelijker vorm krijgende kern. In het algemeen komt het erop neer dat er een wereldwijd internationaal pakket Frans/Engelse raadsels bestaat. Die raadsels kunnen allemaal worden opgelost met behulp van de Nederlandse taal. De aanwijzingen voor deze raadsels, die linksom of rechtsom iets met elkaar te maken hebben, zijn on-going. Dat wil zeggen dat die aanwijzingen door de eeuwen heen steeds door anderen, in een andere tijd, werden overgenomen.
Hoe wisten die “anderen” dat van elkaar?
Ik weet bijna zeker dat de geestelijkheid, in samenwerking met bijvoorbeeld vrijmetselaars, hierin een rol heeft gespeeld en wellicht nog steeds speelt. Het raadsel werd en wordt in stand gehouden door priesters. Ik heb ontdekt dat zowel katholieke als protestantse geestelijken zich ermee hebben bemoeid.
Ging dat wel samen, katholiek en protestant?
Ja hoor, het is net hoe je ermee omgaat. Neem bijvoorbeeld Vincent van Gogh. Hij was van huis uit hervormd, protestant dus. Maar toen hij in mei 1884 in Nuenen ruzie met zijn vader kreeg, huurde hij zonder rancune een atelier bij een dorpsgenoot, de katholieke koster Schafrat. Dit is een exacte afspiegeling van wat er naar mijn mening door de eeuwen heen is gebeurd. Het hoeden van de geheimzinnige raadsels was belangrijker dan persoonlijke verschillen van inzicht betreffende een bepaalde geloofsovertuiging.
En dat betrof ook de familie Van Gogh, die verschillende generaties van predikanten kende?
Inderdaad. Maar niet alleen predikanten, dominees, kosters, kanunniken, abten, priors en pastoors, maar ook edelen, waren bij de gecombineerde raadsels betrokken. Bovendien speelde een hoger niveau met veel invloed in het geheel mee. Ik bedoel daarmee koningen, koninginnen, bisschoppen, kardinalen en pausen. Die komen allemaal voor in het verhaal. Het Shepherd’s Monument op het Engelse Shugborough Estate, het Canadese Oak Island, de Franse kunstschilder Poussin en de Nederlandse Vincent van Gogh verwijzen bijvoorbeeld met zekerheid naar de Nederlandse bisschop Ophovius. Die raakte vanaf 1630 betrokken bij Kasteel Geldrop en indirect ook bij Kasteel Heeze.
Het kasteel in Geldrop met de codes van het Eeuwig Edict.
Exact. Dat kasteel staat aan de basis van het moderne raadsel, dat wil zeggen, vanaf het jaar 1611 ongeveer. Het Eeuwig Edict waarnaar de muurankers op de zuidgevel van Kasteel Geldrop verwijzen, vormde een voorname codebron voor Vincent van Gogh. Hij gebruikte codes hieruit te pas en te onpas, zowel de raadsels betreffend als hemzelf en zijn familie.
Maar waar gaan die raadsels dan over? Wat is het verhaal daarachter? Wijzen Vincents codes dat uit?
Nee, helaas niet, hoewel Vincents schilderijen en tekeningen belangrijke aanwijzingen bevatten. De kern van het verhaal heeft mijns inziens te maken met oude kennis, dat wil zeggen een bepaalde wetenschap, versus de Kerk. Die begrippen conflicteerden heel lang met elkaar.
Bedoel je daarmee te zeggen dat het om een oude ontdekking of uitvinding gaat? Zoals de helikopter van Da Vinci of de mitrailleur die vergeefs aan Napoleon werd aangeboden? Of iets buitenaards?
Nou, nou, dat laatste is een wel erg gewaagde veronderstelling. Nee, ik denk aardser. Wat ik aan de hand van allerlei wereldwijd, via coördinaten, verspreide aanwijzingen ga vinden, is op de eerste plaats iets dat verband houdt met het 15e eeuwse Voynich Manuscript. En in het verlengde daarvan de relatie met alchemie.
Het Voynich Manuscript heeft nog niemand weten te vertalen. Is dat jou wel gelukt en blijkt de vertaling onderdeel van de oplossing te zijn?
Nee, nee, zover is het nog lang niet. Ook ik zou niet weten wat dat manuscript precies omschrijft. Met het oog op een eventueel verband met alchemie gaat het misschien om de Steen der Wijzen of een elixer c.q. een drankje om langer jong te blijven. Ik weet het echt niet. Wel weet ik dat er in de onopgeloste geheimtaal van het manuscript zekere toevalligheden voorkomen. Er staan passages in die je met enige fantasie kunt betrekken op de tegenwoordige tijd. Die toevallige passages zijn door puzzelaars opgemerkt, die er vervolgens een eigen draai aan hebben gegeven. In de vorm van nieuwe aanwijzingen dus. Met enige trots durf ik wel te zeggen dat ik zo’n onder toeval vallende passage in het manuscript heb ontdekt.
Mooi hoor. Publiceer je de uiteindelijke clou op je websites?
Afhankelijk van de aard van die oplossing is dat echt wel de bedoeling, via Plan Saffier. Daar moet je weliswaar een flinke financiële investering voor doen, maar daar staat tegenover dat je mee mag delen in de latere winst. Die wordt te zijner tijd gegenereerd uit publicaties, zoals een website, boeken, artikelen.
Gebeurt dat zomaar? Zonder dat men er iets voor hoeft te doen?
Nee. Momenteel zoek ik uit op welke manier ik de lezer en lezeres bij het geheel kan betrekken. Hoe ik ze kan laten meedenken om de eindoplossing te vinden. Om mij het laatste zetje te geven in welke richting we gezamenlijk moeten gaan. Liefst mensen met een wiskundige achtergrond en die kennis hebben van landmeten en geometrie. In ruil krijgt men dan natuurlijk wel volledige openheid van zaken op de geheime website die daarvoor wordt ingericht. Wat het niet wordt, weet ik ook. Het wordt in geen geval een forum. Misschien wel een soort intranet. Een besloten website die alleen toegankelijk is voor teamleden. Ik denk daar nog over na.
Veel mensen zullen jouw beweringen willen logenstraffen, vermoed ik.
Ik begrijp wat je bedoelt, maar daar ben ik niet bang voor. Van mij mag iedereen dat proberen. Ik zeg altijd: wie het laatst lacht, lacht het best. Uiteindelijk zullen ook critici, historici en dan met name kunsthistorici, inzien dat er aan de waarheid die ik ga vinden niet te tornen valt.
Nou Jan, ik wens je heel veel succes toe met jouw project en je websites.
Hartelijk dank daarvoor, dat komt helemaal goed.