image_pdfOpen in PDFimage_printPrint dit blog

Sinds de derde week van februari 2017 is de zoektocht naar buitenaards leven weer helemaal actueel. Na de melding van NASA dat er een nieuw zonnestelsel is ontdekt, is de journalistieke wereld in rep en roer. Op zich is een dergelijke ontdekking niets bijzonders, ware het niet dat er rond een kleine rode dwergster (genaamd Trappist-1) maar liefst zeven aarde-achtige planeten draaien. Gezien de afstand tot hun ster (zon) zou op drie van deze planeten leven mogelijk kunnen zijn.

De planeten liggen echter te ver verwijderd van onze planeet Aarde. De te overbruggen afstand bedraagt bijna 40 lichtjaar. Een voorbeeld om je een voorstelling te maken van die afstand: reis in een jaar tijd ruim 236 miljoen keer rond de evenaar van de aarde. Dat is dus 236 miljoen maal 40.000 kilometer. Doe dat 40 jaar lang onafgebroken, achterelkaar. Pas dan heb je de afstand afgelegd om ster Trappist-1 te bereiken. En dan heb ik het alleen nog maar over een enkele reis.

Tijdcapsule

Voor het onderzoek naar buitenaards leven is veel geld nodig. Daarom wordt van tijd tot tijd een nieuwe ontdekking vrijgegeven. Dat gebeurt om de aandacht van (potentiële) geldschieters niet te laten verslappen. Zo is bijna tien jaar geleden, in april 2007, een soortgelijke ontdekking bekendgemaakt. De naam van de betreffende exoplaneet is Gliese-581c. Deze planeet draait in een baan om de rode dwergster Gliese 581. Planeet Gliese-581c is gevonden in het sterrenbeeld Weegschaal, ruim 20 lichtjaar verwijderd van onze aarde. De helft dichterbij dan de nu gevonden rode dwergster Trappist-1, maar ook deze afstand is met onze huidige techniek natuurlijk niet te behappen.

dollarteken oog

Tien jaar geleden was de vondst van de aarde-achtige planeet zulk sensationeel nieuws, dat een digitale tijdcapsule naar Gliese-581c is gestuurd. Dat gebeurde anderhalf jaar na de ontdekking, op 9 oktober 2008, via het AMFE-project (A Message From Earth). De tijdcapsule bevatte 501 berichten die waren geselecteerd naar aanleiding van een speciale actie op de sociale netwerksite Bebo. Het bericht werd verzonden met de RT-70 radartelescoop van het State Space Agency in Oekraïne. Begin 2029 zal de boodschap bij planeet Gliese-581c aankomen. Het zal dan tot zeker 2050 duren voordat we eventueel een antwoord terug kunnen verwachten…

Buitenaards 

Op 569 kilometer hoogte cirkelt sinds april 1990 de Hubble-ruimtetelescoop als een kunstmaan rond de aarde. Omdat er op die hoogte geen beeldverstorende atmosfeer meer is, kunnen haarscherpe foto’s van de verre ruimte worden gemaakt. Na 1990 is de kwaliteit van onder meer lenzen en spiegels dusdanig verbeterd, dat de Hubble-telescoop inmiddels is verouderd en afgeschreven. In 2018 zal de James Webb Space Telescope (JWST) de opvolger worden van Hubble. JWST is een optische infraroodtelescoop die wordt gebouwd door de NASA. Deze ruimtevaartorganisatie werkt daarbij samen met de European Space Agency (ESA) en de Canadian Space Agency (CSA).

JWST voor onderzoek naar buitenaards leven

De nieuwe supertelescoop zal op 8 oktober 2018 met een Ariana-5 raket vanaf de Europese ruimtebasis Kourou ELA-3 in Frans-Guyana worden gelanceerd. Eén van de opdrachten voor de nieuwe telescoop is het meten van de fysische en chemische samenstelling van verre sterrenstelsels in verband met het onderzoek naar buitenaards leven.

Daarna is het wachten op het écht sensationele nieuws van de NASA: dat men bewijzen heeft gevonden voor het bestaan van buitenaardse wezens. In de eeuwige zoektocht naar fondsen zullen daar echter nog wel enige minder belangrijke, maar des te sensationelere ontdekkingen aan voorafgaan…

(eerder geplaatst op 24-02-2017)


Copyright: U mag dit blog geheel of gedeeltelijk overnemen voor eigen gebruik. Wilt u (de strekking van) de tekst publiceren in een blog, artikel, boek of een ander medium? Ook dat mag, onder de voorwaarde dat u als bron “janbakkerwebteksten.nl” vermeldt.

image_pdfOpen in PDFimage_printPrint dit blog